Alles over aardbeien

 

 

WAAR KOMT DE AARDBEI VANDAAN EN HOE WORDT HIJ GEKWEEKT?

Geschiedenis:
Men is niet zeker over de oorsprong van de aardbeiplant. Sommige mensen beweren dat het een van oudsher inheemse bosplant is die geleidelijk de moestuinen veroverde. Anderen denken dat de plant geïntroduceerd is door ontdekkingsreizigers die hem meebrachten vanuit het verre Zuid-Amerika. Waarschijnlijk is het hier een combinatie van, afgaande op het feit dat er vele tientallen aardbeienrassen bekend zijn. Zeker is dat vanaf de middeleeuwen de aardbei steeds meer aan populariteit won als lekkernij. Midden vorige eeuw ontstonden de eerste professionele aardbei kwekerijen en tot enkele tientallen jaren terug werden de ‘Zomerkoninkjes’ uitsluitend in de maanden juli, augustus en september geplukt.
 


1975

 

de jongste generatie


Heden:
Tegenwoordig is de oogst ‘jaarrond’. Gedurende de wintermaanden komt de vrucht vanuit verwarmde glazen kassen en in het voor- en najaar vanuit plastic ‘tunnels’. In de zomermaanden als vanouds van de ‘koude grond’. In veel kassen en tunnels worden de laatste jaren aardbeien in potten, veenbalen of bakken met potgrond of kokos geteeld. Deze hangen of staan een stuk boven de grond. Grote voordelen van de potcultuur zijn; dat men meer aardbeiplanten per m2 kan planten, deze planten minder ziektegevoelig zijn (na elke oogst worden de planten en de potgrond vervangen) en dat de medewerkers kunnen blijven staan of zitten tijdens het plukken of knippen (met schaar, zodat de vrucht minder beschadiging door drukplekjes oploopt) van de aardbei. Steeds meer telers schakelen de laatste jaren over van de ‘koude grond’ naar glas of tunnels (bedekte teelt). Het grote voordeel hiervan is dat men minder weerafhankelijk is. Het ras aardbeien dat wij kweken heet Elsanta en is in deze streek het meest voorkomende.
 

boogkassen met stellingenteelt


Van Planten tot plukken:
Op onze kwekerij vindt de oogst van de aardbeien plaats van eind april tot eind oktober. U kunt op het aardbeienterras alle stadia van de aardbeienplant bezichtigen. Al onze aardbeien worden milieubewust geteeld met inzet van biologische bestrijding.


week 1

week 2

week 3

week 4

week 5

week 6

week 7

 
 

https://www.cookloveshare.nl/artikelen/5-redenen-om-vaker-aardbeien-te-eten?utm_content=buffer84531&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

Aanschaf en bewaren:
Let er bij het kopen van aardbeien op dat de vruchten volrood van kleur zijn en dat de kroontjes er fris en groen uitzien. Kijk of er toevallig geen slechte aardbeien onderin het doosje zitten. Aardbeien zijn het lekkerst op de dag van aankoop. In de koelkast kunt u ze een dag of 3-4 bewaren (afhankelijk van de rijpheid van de vrucht). Het beste kunt u de aardbeien direct bij de kweker kopen, want de vrucht heeft altijd te lijden van vervoer naar veiling en winkels.

Bereiden:
Spoel de aardbeien eerst af en verwijder dan pas de kroontjes (anders zuigt de aardbei zich vol met water). Steek het kroontje weg met een scherp mesje en smullen maar!

Aardbeien-weetjes:
*  Aardbeien bevatten verschillende verfrissende vruchtenzuren, waardevolle mineralen en
   onontbeerlijke vitamines. Hierdoor wordt hierdoor veelvuldig geprezen wegens zijn medicinale
   eigenschappen zoals:

  • bloedzuiverend en ontsmettend
  • werken bij obstipatie
  • genezen huidwondjes
  • werken tegen hoofdpijn
  • werken tegen rimpels en kloven
  • bevorderend voor het geheugen

* De aardbei is de enige vrucht met zaadjes aan de buitenkant; zo'n 200

* De aardbei is familie van de roos

* Acht aardbeien (normaal formaat) bevatten circa 140 procent van de dagelijkse aanbevolen
  hoeveelheid vitamine C

* Tandaanslag verdwijnt door te poetsen met aardbeiensap

* In de 'top-10 consumptiefruit' staat de aardbei op de vijfde plaats na de appel, sinaasappel, banaan
  en mandarijn